My life,,,

Pages

Sunday, 2 October 2011

Run away

Lately when i'm berjalan-jalan ke blog mummies of angel (yg recently lost their baby)... Most of them feel 'stronger' and accept things as it is after around 3month after d lost...

Seriously, kuatnya hati diorang ni menerima it (but d thruth only they know la kan. I can only say from what i read only).
Memang after nearly 3months of my lost sempat lagi cuti-cuti p KK with my close friends (only). But for me, the holiday is more like to get away from everyone and everything here. I just want to be away~.
Alhamdulillah, sepanjang i was there, no one ask anything bout d lost. Thanks~
Then when i'm back to kemaman, takes sometimes before i contact friends here again. But then, still tak menjejakkan kaki ke kelas jahit until now.

Masa raya, balik kg, ada jugaklah yang bertanya, gugur ke haritu. Dah la tanya depan mak. Macam mana nak control 'macho' pun tatau. Mr hubby plak jauh from me. Huhuhu... Then i said, "gugur ke? X gugur kot, ntahlah, tak tahu" and diorang buat muka confused... amende minah ni cakap? Dia taktau bout herself ker? Huhuhu...
Then mak tolong jawab "ada setengah orang kata gugur, ada setengah orang kata tak cukup bulan". Aduhai~

Then nenek plak tanya, baby aritu menangis tak? I just jawab 'tak' je lah. Then she said, x nangis takyah aqiqahkan dia disertakan kata-kata semangat... Hehehehe...

Pakcik asked mr hubby, berapa tahun dah kawen? Takde anak lagi ker? He answer relaxly... "Ada sorang tapi lahir x cukup bulan, seminggu nak masuk 6bulan" huhuhu I try not to hear it, tapi terdengar gak lah...

Then ada yg tanya, berapa tahun dah kawen ni... I dengan pantasnya menjawab "baru setahun lebih" huhuhu... Nasib la~ sebelum soalan berikutnya keluar. Hehehe...

Now its been more than 7months already... Cepatnya masa berlalu.
I know and you all know I am ok... Cuma ada masanya ko gak la skit. But overall alhamdulillah :)

Baru-baru ni terserempak dengan doctor yg melahirkan baby last time. But I guess dia bukan 'kenal' pun I kan :p lagipun i was in d car at that time. Abaikan~

Lain lagi cerita, sometimes when jumpa sesiapa yang tahu, they will cieta pasal kawan diorang or who ever yg diorang dengar yg baby meninggal as well... (boleh difahami ke ayat ni?).
Motif? Wallahualam...
Mungkin berniat nak kita tahu, bukan kita je yg mengalami kehilangan, orang lain pun ada... So, dont be too sad. Walauapapun, life must go on...
Insya Allah :)

Luckily, alhamdulillah, no one keluar ayat 'blaming' like i didnt take good care of it or what so ever...
Kalau ada tahulah nak jawab cam mana (konon~) hahahaha...

Dahlah... Dah nak pukul 4am dok merepek lagi...
Wassalam~

10 comments:

Sheila said...

Sabar ya kak.. Sama-sama nanti kita pregnant.. InsyAllah..

zuliana abd rahman said...

Adli, takpe this year kita sama-sama cerita pasal arwah anak kita and betapa kuatnya semangat kita menghadapinya (konon2 jer).
Insyaallah..next year kita semua cerita pasal pengalaman preggy lagi (cewahhh berangan lebih...mudah2an kan)

Adlilatun Nur said...

Yana : insya Allah... Tapi rasa macam korang semua dulu kot. Huhuhu.
But i do hope i join sama. Hehehe... Insya Allah.

Adlilatun Nur said...

Sheila : insya Allah... Waiting foward for u as well. Org kata pakai PB like u cepat lekat. All d best :)
Hopely can join sama2. Insya Allah.

ashra said...

(A letter for you..)
adli,
saya sebenarnya kagum dgn ketabahan dan kesabaran adli.Sikap positif adli.

dari ayat adli pun,adli mmg kuat orangnya.kita ni walaupun dugaan sama,tapi kita tetap dalam berbeza situasi kan..i like the way u are,how u look at life.

saya pun belum tentu mampu lalui apa yang adli lalui.adli jauh dgn hubby..on off darat laut kan.saya ni,mmg jenis melekat je dgn hubby.mgkn itu kesusesuaian buat saya kan.tiap2 yang allah tentukan tu da berpadanan kan.

adli,
to me,anak adalah rezki tambahan.tapi suami adalah harta yang lebih bernilai.ramai orang lupa memandang itu kan...
Jika kita belum punyai rezki anak,kita sebenarnya telah pun dapat harta pinjaman yang sementara iaitu suami.
ramai lupa bersyukur punyai suami yang akan menjaga kita ke akhir hayat,yang susah dan senang terlebih dahulu.kadang2,dgn hadirnya rasa syukur itu lah,hati kita akan lebih tenang melalui hari2 mendatang.

Semua ibu pasti kuat hadapi kehilangan anak sekalipun ada masa kita akan terduduk menangis kesedihan...tapi,hadirkan rasa syukur punyai suami.kerana tak semua orang mampu bangkit jika kehilangan suami,atau mendapat suami yang tidak bertanggungjawab/suami yang buat isterinya merana.dan betapa ramainya ibubapa yang gagal mendidik anak kerana ikatan suami isteri juga tidak kukuh...tiap2 allah tentukan adalah rezki terbaik buat kita di dunia kan..

dan...
betul lah cakap adli,bersangka baik tu adalah lagi baik tuk mengubat lara hati.mmg kita takkan lari dari sayu hati bila orang bertanya macam2...but actually,they dont mean to hurt us.they are just asking.....
mungkin,jawapan terbaik tuk kita balas 'doakan kami ye murah rezkinya nanti...'..

walaupun kita dalam satu kapal yang sama,tapi pelayaran kita berbeza kan..mudahan,pelayaran kita,cepat atau lambat...pasti akan tiba ke destinasi dgn selamat.insyaallah...

sorry..
bebel panjang2..suka dgn entry adli sebenarnya.. =)

Syafiqah said...

Adila,
Sabarlah iye. Mcm Fiqah pun dah 3 tahun lebih kawen. Memang tak dpt dinafikan ada masanya memang kita tak kuat. Semua ini dugaan Allah yg dah ditentukan pada kita. Kita patut bersyukur kerana kita dah terpilih utk menerima dugaan ni. Fiqah doakan rezeki kita dipermudahkan selepas ini.

Ash,
Terasa sebak hati Fiqah bila baca komen Ash. Sgt betul apa yg Ash cakap.."anak adalah rezki tambahan.tapi suami adalah harta yang lebih bernilai.ramai orang lupa memandang itu kan...
Jika kita belum punyai rezki anak,kita sebenarnya telah pun dapat harta pinjaman yang sementara iaitu suami..."

Terima Kasih Ash diatas kata2 Ash yg betul menyedarkan Fiqah.

Adlilatun Nur said...

Ashra...
Thanks a lot dear. I agree with what u've said. I'm speechless after reading your comment...
Thanks a million... :)
Takes time to digest it as well. Yelah, tak pernah terpikir kearah tu :)

Fiqah...
Aah i'm impress with d same sentence ash said. Harta tu pun kena jaga jugak kan :)

Min @ Mama Dhia Farhah said...

Adli : emmm..,perkara biasa manusia akan menceritakan apa yang berkaitan dengan topik yang sedang di percakapkan..Min ni pun bila dapat sekolah baru pun camtu..Kebetulan jumpa ada sorg cikgu tu pun pernah lalui perkara yang sama...Apapun min kagum ngan adli, boleh berjauhan dengan suami..Min ni pulak bila tau jer suami nak pi kursus ke, kelas ke, mula la ada je yang tak kena dgn min sampaikan suami min cakap min ni isteri yang memerap ngan suami...(ada anak nanti kalau anak jenis memerap kompom min kena ejek ngan suami "anak ikut perangai mak") abes la den..huhu...

Ash : suka statement ash...Dulu bila min baca kisah mawar~nafastari, min pun pikir camtu, mujur ada suami..Tapi ada juga cikgu kat sekolah min kehilangan suami masa muda, dia kata mujur kehilangan suami, bukan anak..pelik pulak min mendengarnya..Apapun semua tu atas individu kot, sebab hanya Allah Yang Maha Mengetahui kemampuan setiap insan...

(sorry adli, terbebel panjang..hehe)

Adlilatun Nur said...

Min...
Maybe penerimaan dia berbeza ngan kita kan. Dah sebab dia hilang suami, tulah dia kata camtu... Kalau dia g kata 'kenapa aku takde suami' jadi cam salahkan Allah plak. Lagipun Allah knows what d best kan... :)
Kita plak rasa d other way around from her plak... Hehehe.
(yer yer je ayat~)

(ps: bebel je sapa2 pun... I ok jer~)

Adlilatun Nur said...

Min...
Mak kata, dulu i kecik2 tokleh orang datang dekat, nanti sure nangis. mak kena ada all d time.
kalau macam balik kg, yg lain main2, me with mak in kitchen... mak masak, i diletak sebelah stove. tak kesah la panas ke apa... huhuhu.
kalau ada org, mak kena dukung i, kalau tak nangis la non stop. hehehe...

tapi da besar takde plak camtu...
even 1st time masuk asrama bole tak home sick & tak call rumah pun (nothing to talk about i guess) sampai mak call sekolah suh i call back home :P kena suh beli phone card n call weekly(konon la).
but lepas seminggu dua call, stop calling again... hahaha
it's sooooo not me :D