My life,,,

Pages

Sunday, 11 December 2011

Cerita Kedai Kopi?

Assalamualaikum warah matullah~

Tomorrow Nur Adilah gonna be 10months already :)
Kalau lahirnya cukup bulan, she's just 6months jer now. Or maybe 7m. Apa pun, kenyataannya she's not here pun kan. Yang tinggal cuma kenangan bersamanya.
Apa pun, semoga baby berbahagia disyurga :)

Kekadang rasa cam cepat jer masa berlalu, dah 10bulan... Tapi, bila dikenang, macam baruuuu jer all that happen. Rupanya dah nearly a year.

Tapi going thru with adik Adilah, terasa lama plak masa berlalu. Now baruuuuu 14weeks. More and more weeks to go.
Apa pun alhamdulillah, insya Allah everything gonna be ok.

So far, all ok la kot. Cuma belum sempat go for scan yet. Since dua kali tukar date plus doc pun cuti and mende2 lain yg tak boleh dielakkan.
Insya Allah on 13th nanti bole scan.

On 14th minum air gula once again. This time kat gov plak. Walaupun dah buat kat private, d nurse said that one was done too early (week 12) while gov at week 14. My sis in law plak cakap usually after 20w.
Ntahlah... Ikutkan jelah...
Result private pun belum keluar.

Bak kata Ashra, kat hospital putrajaya, air gulanya glucose orange. Harap samalah for me. Hehehe. Janganlahhhh gula putih yang dibancuh. Itu lebih manis dari biasa.

2times check up kat gov, cam biasalah akan ditanya "anak pertama umur berapa dah?" once nampak d muka depan this is 2nd one. Hurmmmmm....
Kenapalah x boleh bukak buku, baca 1st what is stated there before asking.

Tapi bukanlah each and every nurse ask that. Ada juga yang tanya "anak meninggal dalam perut ke?". Oklah kot sebab baca b4 asking kan...
At least nampak la bijaknya :p

Next week ntah berapa orang plak lagi nak tanya d same thing :)
Yelah, bukan jumpa d same nurse everythime kan...
Tempat urine lain, tempat timbang lain, tempat cek perut lain lagi...

Btw, memang sengaja i want to have check up at both gov n private. So i have 2 buku merah lah :p

Actually nak jarakkan each check up 2weeks. Means check up every 2weeks lah kan. Ngadap la nurses or doc selalu.
But then sebab nak kena minum air gula at week 14, 2weeka after last check up. Bertemu balik la both date 13th & 14th for check up.

Insya Allah mr hubby will be back on 12th so adalah teman g lepak tunggu turn :) jangan bosan menanti ya.

Btw, my cousin just deliver yesterday. Baby girl. Hospital Putrajaya. Mula2 patut beranak normal. Then till 5-6cm bukaan, it stop there dah xde contraction or what. Then doc just proceed with operate.

Cousin said, bukaan yg dalam belum terbukak pun. Hurmmmm. Tapi sbb dah keluar ketuban, takut baby lemas la kot so dikeluarkanlah melalui tingkap.

Apa pun, alhamdulillah semua selamat. This is d 1st girl in their family (antara cousin n adik beradiknyalah) after 4 boys. Haruslah dipakaikan skirt ja nanti ni.

Adek ipar (adek mr hubby) pun dah beliver for quiet sometimes now. Cuma belum g melawat. Ntah2 dah nak abis pantang pun. Tanya adek n mak, dua2 pun cakap tatau bila nak g. So takperlah.
Plus adek pun dah start kerja, so not home most of d time.

Takperlah nanti g ngan mr hubby jer. X lama lagi jer pun.
Plus, no one give permission for me to drive since pregnant. Check up pun my dad will 'drop n go'. Wallahualam why. Awal2 pregnant aritu memang sangat mengantuk while drive tapi xdelah sampai pernah tertido. Now tataulah sebab x penah cuba kan :)

Maybe semua orang sekeliling dont want to take any risk la kot kan. So i just eat n sleep jer d rumah.
Luckily got internet dihujung jari. So xdelah bosan b tertekan :) cuma nak update here nothing much to share. Yelah, makan tido je keje kan.

Kakak ipar (wife big bro) plak will deliver dalam sehari dua lagi. She choose to deliver 13/12/11. Insya Allah baby boy. 2boy for her.
In my fmly pun baru ada 1girl (anak adek kat sabah). Adilah is d 2nd girl. Cuma she's not around with us.

Btw, I dont go out much. Kalau keluar pun xdelah dr pagi to malam macam zaman muda2. Dalam 3-4hours je. Tu pun most of d time will sit n lepak due to kepenatan when walking much. Kekadang naik bilik pun penat panjat tangga. Huhuhu.
Hopely gonna get better since now dah 2nd term kan.

I am more sleepy siang berbanding malam. Say like bangun for subuh n tido balik right away. Bangun again at 10-11am melainkan kalau nak g check up, janganlah tido balik. Bercinta la nak bangun balik. Pasanglah alarm banyak mana pun x berjaya gak.

Breakfast at 11. Kekadang pas breakfast pun sempat tertido while waiting for lunch time. Bebetul makan n tido je keje.
By 2-3pm after lunch dah mengantuk sangat. Kekadang masa makan tu pun mengantuk sangat dah. So pas zohor terus tido up to 6pm.
Pas asar g minum petang. Then pas maghrib dinner. Since dah malam, dah x ngantuklah. Bole la lepak depan tv till 11-12pm b4 masuk bilik.
Usually tido malam by 2am. Memang cuba la tido b4 masuk kul 2. If not sharp at 2 x tido, terus rasa lapar n harus minum milo plak. Hehehehe. Then terus tido.

Kalau berjaya x tido siang tu, kalau keluar or what so ever, insya Allah lah malam bole tido at 12. Tapi bangunya kekadang 4am. But usually at 5.30am. Subuh pun x masuk lagi. Huhuhu... Then pas subuh tido balik lah jugak :p
Siang = tido time kan :)

Oklah, i guess should stop 1st...
Dah panjang taip tanpa objektif :p

Wassalam~

2 comments:

Min @ Mama Dhia Farhah said...

Life macam min masa ngandungkan dhia dulu,camtu la...hehe..tapi kul 11am kompom mata terjaga punya sebab follow cerita cina sampai kul 2, baru la rasa nak tido balik...apa pun semoga adli dan baby sentiasa dilimpahi rahmat Allah..

Adlilatun Nur said...

Owh sama ek. Hehehehe.
Ingatkan diri ini pelik kaki tido siang.