My life,,,

Pages

Monday, 23 July 2012

Bz la konon~

Assalamualaikum warah matullah...

Hurmmm....
Berkurun dah blog x berupdate. Huhuhu... Kurang berkemampuan to do so b4.
Insya Allah in future will update more...
Rugi plak rasa x update dari awal... Mean dari day 1 Ilma Safiyya lahir ke dunia n update bout it weekly...

Takperlah... Menda pun da lepas.
So, just concentrate untuk yg kedepan pulak :p insya Allah...

Insya Allah, selasa nanti Ilma will be 7weeks already... Tak lama lagi nak kena g 2nd month check up.
Fyi, masa 1st month check up, Ilma only gain 200gm dr berat masa lahir. Alhamdulillah la still naik dari static.
Nurse bising cakap perkembangannya x cantek. Siap tanya, bby ni prematured ker... Huhuhu...
Tapi mummynya buat x dengar. Luckily x yah refer doc utk kes berat badan dia ni...
Hope bulan depan naik banyak sikit...

So, Nur Ilma Safiyya was born on 6th June. Sengaja mintak induce on that date sbb cantek :p
No mykid Ilma pun HAMPIR perfect...
120606-10-1268
KALAUlah dapat 1266 memang 'perfect'.

Kalau ikutkan sched asal, if x sakit naturally akan diinduce on due date (10th June), kes ada kencing manis time preg, so tokleh exceed due date takut baby besar sangat plus case air ketuban lebih, pun dikhuatiri baby terlebih besar...
Masa check up on 4th pun bukaan dah 4cm, but xde pun sakit apa2. Doc kata macam x sempat tunggu 6th.

On 5th tengok wayang utk kali terakhir b4 bercuti masuk panggung for quite sometime lah jugak... Huhuhu... Kena download jelah movie lepas ni. Tu pun kalau ada masa nak nengoknya... Huhuhu...

Pengalaman giving birth this time memang totally diff la dr giving birth to Adilah Husna. Yelah, Adilah 0.5kg, Ilma 3.2kg... Heheheh...
Koyak tatau la cam mana rupa sbb x penah tengok pun. Tapi tanya doc, dia gtau 5stitches... Kes baby tinggi masa dok push2, so banyak la kecederaannya.
Tatau la baper kali pushnya. Banyak kali gak la sampai da tak berdaya n nurses tolong tolak baby ke bawah (picit2 kat perut)...

Sinopsisnya...
Check in - check ctg - masuk LR - induce (drip) tapi x rasa apa2 - pecahkan ketuban - sakit immediately - mula mempush2...
Tak sempat nak makan double cheese burger...
Doc gtau lepas pecah ketuban, ada lbh kurang 4jam b4 nak rasa sakit n nak push. But not for me la kan. Terus sakit tak pikir nak makan apa dah... Huhuhu. Sempat minum strawberry milkshake je for d last time. Alhamdulillah~

Since i choose to fully breastfeed, malam baby ada with parents. So bermulalah episode menjaga anak :)
Dengan susu pun belum nak keluar, tapi bg jer baby hisap... Mau terputus rasanya. Luka n berdarah pun abaikan je...
Alhamdulillah masih berjaya bf sepenuhnya.

So... Mummy Ilma da sleepy...
Insy Allah will cont later..

Wassalam~

3 comments:

Min @ Mama Dhia Farhah said...

Ermmm...alhamdulillah, seronok bila dpt tau khabar Adli n Ilma, semoga Ilma membesar dengan sihat sempurna...Ermm...pasal nyusu kali pertama, dulu min penah terbaca ada org guna tiub(susu fm) yang diletakkan bersama2 puting utk menggalakkan pengeluaran susu ibu..tapi x sure sejauh mana keberkesanan nyer...

Adlilatun Nur said...

Min, mmg ada wat camtu tapi usually utk ibu angkat yg makan ubat nak kuarkan susu, so sementara nak ada bg fm cara tu... Utk menggalakkan puting tu sbb dihisap kan.

Alhamdulillah i ada susu. Cuma awal2 la struggle skit

amaniammar said...

salam kenal..

huhu...no yg sangat cantik..sama seperti tarikh lahir anak dara saya 4 tahun yg lalu.
080606-14-0722..(hopefully dpt semua no genap tp da ganjilnya jg..)

tp apepun smg kehadiran Nur Ilma Safiyyah menceriakan kehidupan kalian hingga akhir hayat tau..