My life,,,

Pages

Monday, 20 June 2011

Newsletter...

Ingatkan after 42weeks of should be pregnancy, WebMD gonna stop sending newsletter bout pregnancy...
Rupanya they gonna send another 6months (weekly) n monthly after that...
Yg pregnancy pun i've stop reading quiet sometimes after deliver... But today i read yg 42weeks punya... Hurm...

Miss you baby~

Lain lagi cerita...
Yesterday i made a home-made beef burger... Bahan takde sukatan, ikut suka nak masuk apa jer... Hehehe...
Ok ok la d taste... Too beefy pun ada gak. Nak kena wat smaller portion kot next time...
This time one patty 150gm. Dapat 4 ketul.
Dgg used 300gm, pas add mende2 lain jadi banyak gak la... Bole makan lunch n dinner... Hehehe...


Pasni nak wat experiment apa plaklah... Sementara belum pregnant ni jelah~

Once pregnant again, i wanna bed-ridden all d time... Coz i know my problem is pintu rahim x kuat, so why should i stand too much n give pressure to it kan...
Yeah, of course doc cadang to jahit n close pintu rahim... Tapi should take precaution steps as well kan...
Insya Allah...

When??? Wallahualam...
Too many things playing in mind~

10 comments:

FionaHafiz said...

owh kak adli..they send me 'penjagaan bayi 0-3 bulan'. sabar sabar. simpan seja. for future. siapa tahu. Amin ya Allah =))

Adlilatun Nur said...

Hehehe... Iya simpan ja la...

mELna said...

Macam sodap je burger tu. Guna minced beef jual kat kedai daging ke?

Adlilatun Nur said...

Melna, i blend d beef sendiri...
Sini ada minced meat ramly jer... Mcm bnyk je lemak~
kalau ada cold storage best gak, ada 100% meat...
Ramly 100% cow... Hahaha... Segala menda ada :p

ashra said...

sedap nye..terliur.hehe

ye la..kalu pasni mengandung lagi,mmg manjakan diri like princess k?doa banyak2 setiap hari,mudahan...allah izinkan tuk merasai nikmat ibu di dunia ni.

will pray 4u! =)

Min @ Mama Dhia Farhah said...

Yup..betul kata ashra..rehat banyak2 k..Ermm, min jumpa petua utk kuat kan rahim kat forum rh, minum jus apel hijau+daun sederi ke sallery (sama ke lain ntah..hehe..ada jugak ajaran sesat nih)...hah, minum la setiap hari..Min pun nak try kalau rajin nk blend..hehe...

Erm, sorry kalau tak suka soalan ni, ada tnya kat doktor tak kenapa leh kerap bleeding? Mcm kawan min masa kat hospital hari tu (sama2 chek in wad awal sbb uri kat bawah-placenta previa) dia asyik bleeding sbb uri kat bawah..Macam min uri kat bawah, tp Alhamdulillah tak bleeding..

Adlilatun Nur said...

Takper... No hal la min~
masalah bila p pakar, dia kata normal normal normal... Dia x check apa pun. Eeeee...
But bila scan mmg ada sikit uri kat bawah. Sangat sikit actually... Then doc kat klinik gtau sbb awal lagi so nothing to worry...

Doc kat klinik lagi bagus explain dr pakar... 
Pakar tu tau cakap ok ok ok. Siap cakap buat je aktiviti biasa... Doc kat klinik suh rehat n baring all d time...

Tapi tulah... Maybe sbb travel gak kot. Wallahualam...

Btw min, epel hijau bukan makruh ker? Masam kan... Klu x silap la...

Min @ Mama Dhia Farhah said...

Owh..insyaAllah, ada rezeki pas ni masa adik adilah cari doktor lain la..Macam min dulu walaupun dekat umah ada doktor pakar o&g, min tetap pergi doktor2 lain..Kira-kira sepanjang kehamilan min pegi jumpa 5 doktor pakar, tapi yang kerap jumpa seorang jer lah sebab nak scan..Yang lain-lain jumpa bila min ada masalah masa mengandung..Min akan compare ulasan antara doktor tentang masalah min...

Hmm..tak tau pulak makruh ke tak, cuma yang min tau tak berapa elok dimakan sebab blh melemahkan ingatan...Emm..ssh gak nak cakap eh..So, kena buat agak2 sekali seminggu ok kot? Hehe...

note : min pun ada masalah uri kat bawah jugak dari awal mengandung lagi...memang min tak buat keje, umah bersepah takpe, blh tahan lagi..Yang penting keselamatan baby..Sepupu kawin, family day sebelah suami semua min tak pergi sebab jaga, doktor tak galakkan travel jauh sebab gegaran kan..Tu pasal agaknya min kena tahan kat wad masa 32w, masa tu baru balik dari kedah, singgah penang (pusing 2 shopping kompleks, pastu pegi KL siap jadi driver, balik dari KL pegi pusing stadium -minggu amanah saham..esoknya kena tahan wad..Hehehe...Mak mentua min cakap kat kakak min apa tau "Elok lah min dok hospital, lega ati makcik, risau tgk dia dok jalan2 sana sini" Huhuhu...Kan dah kena...

Adlilatun Nur said...

Sori lambat reply... Dok memikir ayat apa nak taip. Hehehe...

Hurm, insya Allah kalau preg lagi nanti, gonna stay in KL with parents, so takde nak gerak2 masak ngemas semua. Setakat sapu bilil sendiri jerlah nanti... Plus, planned nak g kat an-nur bangi. Lepas deliver aritu mmg g kat dia, mintak pendapat semua... Dialah yg gtau maybe rahim x kuat sbb x sakit apa2 tau2 baby dah nak kuar...
Cieta gak kat dia pasal doc pakar yg kat kuantan n gtau mmg xnak g dah kat kuantan.
Jiran sebelah umah pn ada gtau doc pakar kat kuantan tu memang memilih skit (dulu dia nurse sana).

Min ada masalah apa sampai jumpa 5pakar.

Me last time after 1st bleeding memang dah dok putrajaya. Cuma tersilap langkap sikit gatal nak balik kemaman sbb hubby ada training seminggu sebelum dua cuti. Konon nak lepak berdua2 lah (rindulah kononnya) and end up bleedinh n beranak kat kemaman...

Nak menyesal pun dah tak guna kan. Semua memang ketentuanNya. Kalau tak terberanak kat kemaman, mama tau terberanak jugak at that time but in KL kan. Wallahualam...

Nak cakap 'andai dapat diundurkan masa...' pun dah no used. What is past gonna remain pass l jugak kan... So, itulah yang jadi...

Min kena tahan wad sbb bleeding ker?

Btw, ada org urut masa pas beranak suh rebus air kunyit n minum utk kuatkan rahim... Tapi suh minum time period jer. Cuma itulah, nak rebus segala ni jadi malas. Masa dlm pantang je minum jamu, sbb beli dr org urut tu. Hehehe...
Alhamdulillah sedap gak badan aritu. Now dah x amal apa2 dah start lenguh2... Hehehe...

Min @ Mama Dhia Farhah said...

Emm...masa min mengandung dan bekerja, tiap2 malam balik dari keje min rasa jantung min ni laju sampaikan min sendiri blh dengar bunyi jantung min..Pastu dok rasa perut ni ngeras (dulu kalau perut ngeras min ingatkan baby mengeras,tapi FAKTA SEBENARNYA IALAH UTERUS YANG MENGERAS) dan bila dah mengeras tu min ingatkan baby protes psl dia letih, tapi mmg min selalu tak cukup rehat masa min keje dulu...kena pulak ada satu kali tu masa tu min balik keje kul 7pm, pastu terus pegi scan ngan doktor yg biasa min scan, tetiba masa min tgh scan tu, nyaris2 min pitam (terasa dada mcm kena tekan kuat, sakit sgt,suara doktor semakin menjauh je rasa dan pandangan semakin gelap)so min minta excuse jap suami min tarik min duduk..Pastu doktor cakap baby menekan urat min, oksigen tak sampai ke otak kalau tak silap min lbh kurang cmtu la doktor tu ckp..doktor tu kata, kalau you terus dok diam tak bagitau apa yg you rasa, u akan pengsan!Punya lah min takut..Min tnya gak apa puncanya, doc ckp mgkn sbb x cukup rest..

Lagi satu sblm mengandung, min ni ada endometriosis...Jadi bila terjadinya peristiwa2 itu (dengar bunyi jantung sendiri, pitam kat klinik & ada cyst) min pergi la jumpa doktor2 yg lain utk kepastian betul ke takde masalah? Dan bila 2 orang doktor kata takde apa2..Barulah min lega..

Cuma yang menjadikan jumalah semua doktor pakar tu 5 orang :
Dr.1 : Doktor yg hampir setiap bulan min jumpa utk scan (scan kat klinik doktor ni best ada 2 screen, so min tak payah nak toleh2 ke sisi utk tgk my baby, n scan dia baru, nmpk clear, gambar dia print pun cantik..lagi pun klinik dia buka smpai kul 9pm, tak ganggu masa keje).
Dr 2 : min jumpa dia bila ada rasa tak selesa n doktor ni dah lama kenal min, cuma tak best nak scan kat dia psl scan dia jenis yang screen kecik tu, min ssh nak tgk sama.Kalu ikutkan doktor ni paling dekat ngan umah, jln kaki jer..
Dr 3 : nk cmfm kan betul ke takde masalah psl jantung tu (jumpa sekali jer spjg ngandung)
Dr 4 : nak scan utk tgk cyst sbb sblm mengandung dia yg follow-up min punya masalaha cyst kat LPPKN, so dia mmg ada record mslh min..(jumpa masa mula2 sah mengandung masa kat LPPKN pastu ada jumpa sekali lagi sbb bila scan kat GH kata dah x nmpk cyst min, so min jumpa dia utk cmfm kan betul ke..Klinik canggih, tp leceh nk pegi slalu mslh parking n time dia office hour shj)...Bukan apa, kat GH ni nama jer klinik pakar, tp yg consult min tu doktor h/o...
Dr 5 : nak scan 3d/4d dan klinik doktor ni ada bagi peluang kat patient save kan video scan 4D dalam pendrive kita bawak sendiri, (klinik Dr.1 tu ada scan 3d/4d tapi takleh save n tak bagi kita cd..)

Min kena tahan kat wad masa 32w++ sebab placenta previa type 3 (uri kat bawah)..Takde bleeding pon, tapi sbg langkah berjaya2 so tu yang kena tahan sampai masa bersalin (selalunya kalau tak bleeding lgsg, diorg akan bagi tarikh utk czer, but dah IUD so min di czer lbh awal la kan...)