My life,,,

Pages

Friday, 15 July 2011

Kutu Ikan


this is kutu ikan...
seriously, its the 1st time i heard of it... & my bro yg bgtau...
kalau tidak, mmg i tot this is a little crab eaten by the kerang... huhuhuhu...


hasil gugel-an ringkas mengenainya...
Argulus atau kutu ikan merupakan parasit ikan dari golongan udang-udangan keluarga Branchira.  Parasit ini masuk ke dalam akuarium biasanya melalu pakan hidup.  Diketahui ada sekitar 30 spesies Argulus.


my adek said this kutu ikan usually found d sirip ikan & memakan darah ikan (seperti sifat kutu2 yang lain)... huhuhu....
meremang bula roma bila menaip perkataan kutu.... sebab mengenangkan gigitan kutu babi last time... huhuhu... sangat menyakitkan... hehehehe :)

4 comments:

ashra said...

kalu adli meremang bulu roma menaip,saya pun meremang tgk gambo.tak pernah tau pun,tgk pun tak pernah.

btw,kalu terrrrmakan cane?..erghh..saya suka gak makan kerang.tak pernah lah plak memerhati sebegitu..

owhh..RH tu,ratuhati.com...forum wanita.rajin n free2 jom lah join.nick saya ashlia.hehe.macam2 pengalaman terutama dari sudut kehamilan dapat share2 dgn reramai orang.

Adlilatun Nur said...

Sya pun 1st time tengok. Tu la letak pict kat fb, adek kata bukan ketam. Huhuhh. Dia kata penah beli ikan, ada 2-3 ekor kat sirip ikan... Eeeeeee

Tapi kalau time makan kerang, bukak jer sure ternampak. Ada org komen kat fb, keracunan kalau makan. Wallahualam...

Mende ni bermusim kot. Selama ni makan kerang x penah jumpa. Ni la 1st time.

Thanks for d info bout RH. nanti sya jenguk2...

Kyra De CruZz @ Kyesha said...

Kak adli, sy pun geli tgk ne kutu... ne benda ada org makan ka.. iskh klu sy takut la nak mkn... huhuuuhu

Adlilatun Nur said...

Eh tidaklah... Tak kan org mo makan kutu.
Kasi buang ja la kalau ada d ikan.