My life,,,

Pages

Monday, 22 August 2011

Raya is just around the corner~

Jalan2 baca blog... Jeles la plak sesaat when mostly dah bz prepair persiapan raya... Baju baru, kasut baru, langsir baru anyone? Sofa?? Hehehe...

As for me, i didnt start pegang mesin jahit yet since pregnant miss Adilah last year... Ntahlah why...
Kadang-kadang when menjahit for straight hours, sakit perut skit. Maybe d vibration from mesin jahit kot. Wallahualam...

So, no baju raya baru for me. Dr awal x pikir nak antar tailor kan. Ingat nak balik kampung awal n adek agree to jahitkan if i potong d baju myself...
Tapi since still in kemaman and tak rajin nak potong kain. Camnilah keadaannya... Hehehehe. Kain ada jer yang mak bagi.
Dulu-dulu mak yang jahitkan... Now dah sendiri tahu jahit jangan mimpilah kan nak suh mak jahit :p

Btw, adek ipar pregnant so dia meng-suggest pakai jubah for this raya... Alhamdulillah dia belikan d jubah and MIL dalam proses menyulam d jubah. So it's d only baju baru for me this raya. Alhamdulillah rezeki Allah~ baju melayu sedondon for hubby recycle jugalah...
Lagipun baju melayu bukan nak dipakai selalukan... :p

Other than that... Recycle lah... What else kan. Tapi one of baju tahun lepas dah tokleh pakai :( dah rosak~
Beli cotton masa g Vietnam last time. Tapi yakin plus malas, potonglah d kain without bilas 1st... Semangat lagi pakai d pagi raya (still tanpa bilas sbb keyakinan dah hilang). End up pas dah pakai and cuci, d baju dah shrink... Waaaa :((
Badan semua muat lagi. Tapi kain, baju and tangan dah senteng.
Hahahaha... Kalau pakai nampak cam i jadi tinggi la kononnya tiba-tiba :p
Hilanglah satu baju yang berpotensi di-recycle... Dah la kain dia sangat best :(

So smlm men-touch up baju lama. Baju dah berumur more than 4years~ used for bertandang lepas kawen dulu. Huhuhu... Both just used once or twice. Sebab tukang jahit buat kelam kabut, hook tak pasang, baju xde butang and ketat a bit d kain. Buat sakit hati jer bila pakai :p nak repair masa tu memang tak sempat lah sebab dia bagi d nite b4 kawen (nasib sebab nak buat hantaran, kalau tak, ntah-ntah x siap lagi).

Awal posa aritu testing baju tu dah muat, so both baju di-upgrade to baju raya tahun ini. Alhamdulillah~
Both same colour. Oklah kan.
Semalam siap buang manik and labuci d whole baju. Hahahaha. Malas tahap apa ntah. Plan asal nak jahit balik labuci yang terkelur benangnya. Tapi macam lambat. Buang lagi senang. Pemalas betul~
Then nanti siapkan pasang hook d kain then bilas skit kasi wangi. Siap~
Baju lagi satu x dapat nak buang labucinya sebab sangat banyak plus still ok jahitannya. Tapi tatau terpakai ke tak baju yang terlebih meriah nie. Huhuhu. Bukan pengantin baru lagi dah pun kan...

Baju nikah pun dah muat. Hehehe. Tapi langsung tak buat apa. Nak kena lining d whole baju. Tak kan nak semangat pakai korset kan. Melampau~ tapi tak cari kain lagi, lain kali la kot...

Arini dah 22nd... Plannya 25th nak gerak balik kg (alone kot since mr hubby tatau bila turun). Tapi x packing lagi.
24th jelah pack... Malasnyaaaa~

Adek kat UiTM dungun pun balik 25th tapi dia dah plan ngan kengkawan balik sama. So tak join me lah. Saja nak balik d same day since big brother pun dah start cuti, boleh la berbuka posa ramai2 whole family (walaupun kurang 1 menantu).
Insya Allah...

Wahhhhh terlebih membebel...
Need to go out jap. Nak g booking kedai makan for berbuka with my ex-staff tomorrow.
See ya~

4 comments:

mELna said...

Dah semangat nak raya ek Adlie. Rumah Mel tahun ni cat baru. Mami Mel semangat nak raya lagipun lama dah tak cat rumah.

Tahun ni kurang semangat nak raya. Maybe layan raya simple-simple je kot. Selamat hari raya Adlie!

Adlilatun Nur said...

Nak packing pun malas lagi ni hah mel. Ntah mana perginya 'rajin' tak sampai2 lagi ni.
Mmg keje last minit gak jadinya nie... Hehehe...

Selamat Hari Raya to you too Mel dear~

ashra said...

hehe.saya angkat tangan gaks.

saya pun sederhana je adli.baju baru sehelai je tuk raya pertama.raya kedua pakai tahun lepas punye..ye lakan..baju tak berusik,duk umah manjang..hehe

langsir,sofa bagai tu pun tak tukar.berangan gak awal tahun nak jahit langsir baru.tapi malas tu terlebih2 plak.keke.lagipun duk umah ni tak sampai setahun,so tak kisah pun tak bertukar.keke

Adlilatun Nur said...

Hehehehe... Ash balik kampung kan. So umah x kesah sangat la kan...
Selamat bercuti dear... Enjoy your raya~