My life,,,

Pages

Friday, 28 October 2011

Helppp !!

I have masalah angin... Apa2 sikit perut masuk angin :((
1st time, sbb tido mengadap kipas.
Then, dah berangin perut g lah minum air halia n muntah all out.
Takes time jugak baru ok n tertidur lah kepenatan...

After that dah x bukak kipas dah. Biar je lah berpeluh-peluh.
Kalau panas sangat just using hand fan.
Then last few days hujan lebat with angin sejuk yang kuat. So masuk angin lagi :((
Tapi this time kejap je. Perut dah kosong (dah 4jam after dinner) n terjaga malam.
Cam biasa terus g minum air halia n muntah it out with d angin i guess.
Then masuk dalam selimut biar berpeluh.
Cam biasa tido sebab kepenatan...

Last nite dinner kat luar... Masa makan semua relax jer~
Masa balik, hujan gerimis.
Tak sempat sampai rumah dah muntah all out again. Tanpa bantuan air halia.
Tapi kosong balik la perut :)
Sampai rumah terus minum air halia but this time susah plak angin nak kuar...
Sebab lambat kot?
Mr hubby kena tolong picit-picitkan belakang.
Burp out jugak some. Tapi still x ok.
Tatau la what time tido like always. Tido sebab dah penat...

So... Itulah korang2 tau tak any other way to halang masuk angin? Or to stop it selain air halia?
Mula2 x yakin gak nak minum air halia takut panas. But googled bout it n stated it's ok to drink kalau ada angin...

Btw, bout check up, i tangguh to isnin.
Sebab isnin baru nak balik kl. Hal di sini belum settle.
Insya Allah by monday dah 8w 1 or 2 days kot. Harap dah ada heart beat n bby membesar dengan jayanya...
Insya Allah...

Wassalam~

6 comments:

ashra said...

emm..kena makan sikit2,mbiar maintain perut tak kosong kot.

jangan makan time lapa,terus kenyang gitu.tu yang lagi nak muntah kot.hehe..pendapat i lah..

i perut mmg tahan tak makan.tapi kalu hubby i,mmg type cam u.cepat berangin..tersilap hb,mmg leh demam sbb muntah2 perut kosong.

ashra said...
This comment has been removed by the author.
ashra said...

err..i pun confuse,jap

i you
awak kita
saya awak

keke..belasah je lah kan.dalam whatsapp sedap ber i you...hehe

Adlilatun Nur said...

Tak kesah la awak saya i you kita awak semua...
Sama jer :p

Makan mmg sikit2 n slow2...
Siang xde masalah. Malam je. Tokleh kena angin sejuk rasanya... Kipas n smlm sbb keluar kot.
Wallahualam... Tapi mmg penat n sakit lah...

Min @ Mama Dhia Farhah said...

Boleh geng ngan min,sebab masa mengandungkan dhia farhah dulu min pun camtu..Penah pergi makan mcd,masa makan ok jer,sampai umah terus keluar semua..Selalunya pas muntah min akan cover balik dengan makan kurma..Pastu makan sikit2 dan kerap..Elakkan makanan yang sejuk atau boleh mendatangkan angin (selalunya terdiri drpd sayur2an dan buah2an serta kekacang),macam min memang kena jauh dengan kacang tanah,kacang panjang,petola,kubis,taugeh,kangkung dan ada lagi la.. So,utk atasi masalah angin,elakkan minuman ber ais, amalkan minum air suam, makan ulam2 yang membantu mengeluarkan angin seperti temu,pucuk bebuas (sgt efektif utk min).. Pastu bila masak nasi goreng contohnya,bawang putih min just ketuk pastu pastikan bawang putih itu dimakan (bukan sekadar penyedap rasa jer)..

Adlilatun Nur said...

Thanks for info min....
Penat gila bila angin ni. Makan sikit kuar balik ditolak dek angin...
Now i minum air halia. But arini 3cawan pun x berkesan... Menggigil coz lapar tp bila makan, in a while terus keluar balik...
Last2 mengalah, g klinik...
Doc bagi ubat gastrik. Dia kata salah makan. Sbb makan tapau luar takut x cukup masak... Huhuhu...