My life,,,

Pages

Thursday, 29 March 2012

Baby Kick

Assalamualaikum warah matullah~

Alhamdulillah, now i'm 29w with little baby dalam kandungan :)
Another 9-11w more to go... Insya Allah.

Btw, since d my buku merah ada sticker hijau, d nurse d klinik kesihatan ask me to count baby kick / movement starting at week 28 (7months).
But b4 that, i google dululah cam mana konon kiraannya... Kalau d website omputih, kiraannya adalah berbeza...
They count 10kicks in 2hours time. Means once baby move kan akan ada beberapa pergerakan yang hampir (boleh paham ker ayat ni?) dan semuanya diambil kira...

D klinik kesihatan pula, they want 10kicks / movement in 12hours time, starting at 9am everyday. Means kalau dalam masa 5-10minit ada 3-4 kali gerakan yang hampir, still dikira as 1x gerakan...
& if by 9pm belum cukup 10x, u should menyerah diri ke hospital...

So, untuk pemantauan, i dld few apps for this... Yang 1st 3 tu yang paling OK lah so far...
1. Bmotion can be use for 10x in 12h. Tapi kalau exceed 12 hours pun dia on jer.
Can start at anytime u wish.

2. P Tracker for 10x in 2hours. Siap ja terus keluar, congratulation u finish in less than 2h.

3. Fetal Kick is d best lah i think. At 9am, akan keluar reminder to start counting (cant change when to start, memang tetap 9am). By 6pm kalau tidak cukup 10x dia akan remind suruh concentrate.
By 9pm x cukup, reminder again suruh p hospital.



Ada juga tanya2 d forum n FB group, how many hours it usually takes to complete 10x moves. But they said it depends on d baby.

So far alhamdulillah, complete 10x around 2-4pm. Tapi ada one day, keluar p kenduri which start at 4pm. Means lambat makan for d day. Baby pun merajuk n lapar i guess. Kul 5+ baru setel. Huhuhu.
Apa pun, alhamdulillah b4 6pm. Itu pun dalam kepala dah macam2, but lepas makan baby dah menari2, legalah.

Lain lagi cerita, once in d forum, ada yang bercerita, dia isi jadual pergerakan d buku merahnya d day b4 check up. Since nurse cakap want 10x moves in 12h, dia pun tulis waktu end of 10x moves around 9-10pm.
Terus kena refer doc time check up sbb baby less active.
Bila scan, babynya ok, barulah dia mengaku dia isi ikut suka :p
Then only nurse bgtau d cycle usually end b4 6pm is normal. If more, maybe d baby is weak.

Thanks to technology, adanya apps yang berguna itu. Hehehe. Kalau tak, memang tak rajin la nak usung buku merah ke mana sahaja to tick each time d baby moves kan...
Alhamdulillah ;)

Btw, kenapa d klinik swasta, tidak disuruh pun kira or what. Bila check up, check urine, bp n scan. Bp pun just 1-2x sepanjang pregnancy kan?
Alhamdulillah my bp above 11, so d klinik kesihatan pun cek once in 2months. But since now dah start check up 2minggu sekali, maybe bp pun akan dicek sebulan sekalilah kan. Wallahualam ;)

So, thats all for now... Nearly 4am pun belum berjaya melenakan diri. Huhuhu...

Wassalam...

5 comments:

Cinoi said...

Wah. Soon tu kan. Tahun dpn sy mungkin belajar sudah kira2 ni . HAha

Adlilatun Nur said...

Insya Allah, soon... :)
Hehehe insya Allah ;) tidak lama ur time pula main kira2. All d best :)

zuliana abd rahman said...

Sekejap jer adek Adilah dah masuk 7m kan.Adli dah start counting rupanya.Yana pun baru rasa baby gerak 'manja-manja' jer ni.Maybe awal lagi kot.

Part yang paling yana fobia adalah kira gerakkan baby.Maybe sbb kes yang lepas.Selalu mengadu kat hubby macam manalah agaknya bila sampai ketikanya yana perlu kira nanti.Tentu setiap masa akan teringat Siti Hawa.

Adlilatun Nur said...

Hi yana.... For me, ni 1st experience mengira...
Adilah 23w jer kan. So belum sempat masuk fasa mengira...
Tu yang meng'google' cara mengira and all... Hehehe...
Harap betullah cara kiraanku ini :p
Insya Allah, u'll be fine... Few more weeks, you'll start counting as well k :)

mELna said...

Thanks Adlie sayangggg...buat post ni! I will download all three recommeded apps untuk start kira pergerakan baby. Hihi.